
Hart
Крутой иБаер
это на каком-таком корабле?!
На любом, но на военном это соблюдалось неукоснительно.
Цинга считалась инфекцией всю дорогу!
И это не освобождало врачей от осмотров экипажа.
Очень давно моряки заметили, что экипажи возвращающихся в Европу судов болеют меньше, т.к. часть рациона составляли цитрусовые.
По-моему, практикующие врачи не очень доверяли инфекционной теории цинги.
Кук что-то уже подозревал и заставлял всех есть квашеную капусту
Кроме того, Кук варил прямо на корабле еловое пиво с солодом (видно, дрянь та еще). Самого Кука этот вопрос интересовал, но его основной задачей был подбор хороших врачей (Монкгауз и др.).
At that point in the voyage, Cook had lost not a single man to scurvy, a remarkable and practically unheard-of achievement in 18th century long-distance sea-faring. Adhering to Royal Navy policy introduced in 1747, Cook persuaded his men to eat foods such as citrus fruits and sauerkraut. At that time it was known that poor diet caused scurvy but not specifically that a vitamin C deficiency was the culprit.
Sailors of the day were notoriously against innovation, and at first the men would not eat the sauerkraut. Cook used a little trick, one he had never known to fail. He ordered it served to himself and the officers, and left an option for crew who wanted some. Within a week of seeing their superiors set a value on it the demand was so great a ration had to be instituted. (Cook's journal 13 April 1769.)
Cook's general approach was essentially empirical, encouraging as broad a diet as circumstances permitted, and collecting such greens as could be had when making landfall. All onboard ate the same food, with Cook specifically dividing equally anything that could be divided (and indeed recommending that practice to any commander – journal 4 August 1770).
Two cases of scurvy did occur on board, astronomer Charles Green and the Tahitian navigator Tupaia were treated, but Cook was able to proudly record that upon reaching Batavia he had "not one man upon the sick list" (journal 15 October 1770), unlike so many voyages that reached that port with much of the crew suffering illness.
Квашеную капусту - использовали немцы, клюкву - мериканьцы, но Петр I взял за основу голландскую систему - лимоны/апельсины, хотя клюквы и квашеной капусты в России было хоть залейся. Мы бы ему подсказали... :(
В XIX веке англичане возили лимонный сок, благо он не портится, т.к. аскорбиновая кислота - это консервант Е300.